Ajo është vetëm 12-vjeçe, por babai i saj tashmë i planifikon martesën

0

Kur babai i tha Halimas se po planifikonte martesën e saj, 12-vjeçarja refuzoi në mënyrë të vendosur.

“Babai im martoi motrat e mia dhe dëshiron të më martojë me forcë, por nuk dua të martohem”, tha Halima.

Kliko per me shume info

Martesa e fëmijëve është normale në Jemen, kjo dukuri vjen për shkak të varfërisë dhe një kulturë thellësisht konservatore.

Është një praktikë tradicionale e ruajtur në proverba si:”Martohu me një vajzë 8-vjeçare, ajo është e garantuar” – një siguri për virgjërinë e një fëmije.

Sot, më shumë se dy të tretat e vajzave të Jemenit janë martuar para se të arrijnë moshën 18 vjeç.

Por Halima, është e vendosur të mos jetë pjesë e asaj statistike në rritje.

“Unë jam në klasën e pestë, dua të mbaroj shkollën, unë dua të bëhem mjeke, me dëshirën e Perëndisë”, i tha Halima CNN-it, ende e veshur me uniformën e saj të shkollës.

“Shumë nga shoqet e mia në shkollë janë martuar. Një nga shoqet e mia u largua dhe kur e pyeta përse, ajo tha:”Sepse nesër është dasma ime”.

Motra e Halimit, Kafa u martua me një burrë 15 vjeçar kur ishte vetëm 13 vjeç.

“Nëse do të duhej të zgjidhja, do të shkoja në shkollë dhe do të isha e arsimuar, nuk doja të martohesha”, ka thënë Kafa për CNN.

Kafa ka katër fëmijë në katër vite martesë ajo tani është 17-vjece.

Adoleshentët e rinj përballen me një rrezik shumë më të lartë të ndërlikimeve dhe vdekjes në shtatzëni sesa gratë e tjera, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Rreth 44% e vajzave tani janë martuar para ditëlindjes së tyre të 15, sipas një sondazhi të kryer nga UNICEF.

“Trendi është në rritje”, tha përfaqësuesi rezident i UNICEF-it në Jemen, i tha CNN-së.

“Nuk ka vende pune në vend, nuk ka bujqësi. Sistemi shëndetësor dhe sistemi arsimor janë shembur ose gati për t’u shembur,” tha Relano. /

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.