Grua me Iphone në dorë? Habit piktura e vitit 1980

Kliko per me shume info

Në shikim të parë, duket një anakronizëm i çuditshëm – një grua, me një fustan të shekullit të 19-të që ecën nëpër me sy të ngjitur në një smartphone.

Skena e çuditshme është vënë re në një pikturë të Waldmüller të vitit 1850 në muzeun Neue Pinakothek në Mynih nga oficeri i qeverisë lokale Glasgow Peter Russell.

Kliko per me shume info

Ndërkohë që shpjegimi i vërtetë pas pikturës mund të jetë shumë më i përshtatshëm për kohën, pjesa shekullore ka një ngjashmëri të jashtëzakonshme me një skenë që sot është bërë shumë e njohur, pasi “këmbësorët e hutuar” dominojnë trotuaret me telefon në dorë.

Kjo pikturë, u pikturua nga artisti austriak Ferdinand Georg Waldmüller rreth vitit 1850-60.
Ajo tregon një grua që ecën nëpër një rrugë, pasi një burrë i gjunjëzuar e pret jo shumë larg, me një lule rozë në dorë.

Me vëmendjen e saj të përqendruar në objektin e vogël drejtkëndor që po shtrëngon, ngjashmëria me këmbësorët modernë të hutuar është e habitshme.

Por objekti në duart e saj nuk është një smartphone, por një libër i vogël.
“Ajo që më bën çudi më shumë është se sa një ndryshim në teknologji ka ndryshuar interpretimin e pikturës dhe në njëfarë mënyre ka ndikuar në të gjithë kontekstin e saj,” tha Russell për Motherboard.
“Ndryshimi i madh është se në 1850 ose 1860, çdo shikues i vetëm do ta kishte identifikuar pikturën, siç është, që vajza është zhytur si një libër hymnor ose lutjeje”. /lajmifundit.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.