Deklarata e Kongresmenit amerikan/ SHBA të përfshihet në dialogun Kosovë-Serbi

Kliko per me shume info

Kongresmeni amerikan, Eliot Engel ka deklaruar se Shtetet e Bashkuara të Amerikës duhet të përfshihen në dialogun me Serbinë, ani pse është çështje e Bashkimit Evropian.

Kliko per me shume info

Ai tha se Kosova nuk është në Kombet e Bashkuara për shkak të telasheve që i vijnë Kosovës nga Serbia dhe nga Rusia.

Sipas RTK: Kongresmeni amerikan këto komente i ka bërë në lansimin e fondacionit “Sfidat e Mileniumit në Kosovë”, fondacion ky prej 49 milionë dollarëve, i cili do t’i implementojë projektet e agjensionit federal amerikan MCC në Kosovë.

“Shtetet e Bashkuara patjetër duhet të përfshihen edhe pse është çështje e Bashkimit Evropian. Është Bashkimi Evropian, Shtetet e Bashkuara të Amerikës duhet të përfshihen në këtë, pra jam në të mirën që të dy vendet të hyjnë, por jam goxha i zhgënjyer me qëndrimin e Qeverisë serbe ndaj Kosovës. E dini se Kosova ende nuk është në Kombet e Bashkuara për shkak të telasheve nga Serbia dhe nga Rusia, Kosova po përpiqet të hyjë në agjenci të ndryshme si Interpoli për shembull dhe sërish Serbia e ka bllokuar hyrjen e Kosovës. Po ashtu, edhe në UNESKO, Kosova ka humbur për tri vota dhe po i them këto sepse janë dy vende, Serbia dhe Kosova që nëse ato po përpiqen që të punojnë bashkë duke biseduar dhe duke ecur drejtpërdrejt kah BE-ja, atëherë njëri vend nuk duhet të ia minoj kërkesat e vendit tjetër. Ata duhet që të punojnë bashkërisht, duhet që të lehtësojnë punën dhe do të dëshiroja ta shihja një gjë të këtillë”, tha ai.

Ai shtoi se është takuar me Vuçiçin dhe me Daçiçin dhe se është i bindur se përmes dialogut me SHBA-të mund të arrijnë këto, sepse sipas tij nuk është fer që Kosova të bllokohet në rrugëtimin e saj drejt këtij qëllimi.

Ndërsa, kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, tha se me fillimin e këtij projekti po e konfirmojnë një kapitull të ri të marrëdhënies mes Kosovës dhe Amerikës.

Shefi i Qeverisë tha se programi i MCC-së fokusohet në dy fusha, e para që është energjetika dhe e dyta qeverisja transparente.

“Kjo marrëveshje sjell sot 49 milionë dollarë për zhvillimin ekonomik të Kosovës për sektorin e energjisë, por edhe për sektorin e drejtësisë. Unë kam udhëzuar ministritë përkatëse, agjencionet dhe institucionet tjera të bashkëpunojnë plotësisht në implementimin e kësaj marrëveshje. Mendoj se tri gjëra janë të rëndësishme sot deri sa po zhvillohet kjo konferencë, e para është që kjo është një donacion i pakthyeshëm nga populli amerikan, nuk është borxh apo kredi, por një ndihmë konkrete, në projekte konkrete. Kjo ndihmë ka qenë e kushtëzuar në disa kushte, ne tani i kemi plotësuar ato kushte dhe po punojmë t’i marrim rezultatet më të mira të punës tonë. E dyta është në fushat që do të financohen nga ky grant janë fusha që i kemi përzgjedhur vetë. Pika e tretë është që ne nuk do të ndalemi derisa të sjellim edhe investime tjera”, tha ai.

Haradinaj ka falënderuar Presidentin Thaçi dhe ish-presidenten Jahjaga por edhe ish-kryeministrin Mustafa që sipas tij kanë dhënë kontributin e tyre për fondacion.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.