Ministrja serbe: BE të mos bëjë presion, nuk e njohim Kosovën

Kliko per me shume info

Ministrja e Integrimit në BE për Serbinë Jadranka Joksimoviç është shprehur se Bashkimi Europian nuk do të kushtëzojë shtetin serb për të njohur pavarësinë e Kosovës. Presidenti serb Aleksandar Vuçiç ka thënë se BE ka kërkuar nga Serbia që shteti serb të nënshkruajë një marrëveshje për normalizimin e raporteve shqiptaro-serbe.

Pas kësaj, ministrja Joksimoviç u shpreh se marrëveshja në fjalë nuk do të thotë njohje e Kosovës nga ana e Serbisë.

Kliko per me shume info

Ndoshta disa anëtarë të BE do të duan që Serbia të njohë Kosovën, por BE është status neutral, sepse ka shtete anëtare që nuk e kanë njohur atë, shtoi ajo.

“Sigurisht që ne mund të bëhemi anëtar i BE-së nëse nuk e njohim Kosovën. Pikërisht thelbi i një marrëveshjeje normalizimi është definimi i kornizës së normalizimit që nuk do të na detyrojë të njohim një Kosovë të pavarur, por që sigurisht do të thotë një seri e tërë e koncesioneve – por me kusht që Prishtina të përmbushë detyrimin e saj themelor (nga marrëveshja e Brukselit), e cila është Komuniteti i Komunave Serbe “, tha ministrja, shkruan B92.

Ajo theksoi se përmbajtja e një marrëveshjeje ligjërisht detyruese do të përcaktohej nga rezultatet e dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës.

“Nuk do të ketë dilemë për Kosovën apo BE-në, sepse nëse do të kishte, do të ishte një tregues se standardet për të cilat flasim çdo ditë me Brukselin nuk ekzistojnë dhe ato janë reforma, sundimi i ligjit, kapacitetet administrative”, tha Joksimoviç.

Ajo tha gjithashtu se nuk u pajtua me Kryeministren Anom Brnabiç se nuk kishte rëndësi sa shumë kapituj në negociatat e pranimit të Serbisë në BE do të hapeshin deri në fund të vitit, duke shtuar se hapja e kapitujve ishte dëshmi e punës së suksesshme.

“Hapja e kapitujve është dëshmi se keni punuar për reforma dhe pres që së paku tre të hapen deri në fund të vitit, çdo gjë tjetër që ne do të konsiderojmë një ngadalësim të progresit të integrimit evropian”, theksoi Joksimoviç.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.