Lajmi ‘’bombë’’, zbulohet teknika që zhduk tërësisht kancerin

Çdo vit një çerek milion gra diagnostifikohen me kancer të gjirit në Shtetet e Bashkuara, rreth 180,000 operojnë për të hequr indet kanceroze duke ruajtur sa më shumë indet e shëndetshme të gjirit.

 
Megjithatë, nuk ka metodë të saktë për të treguar gjatë operacionit nëse të gjitha indet kanceroze janë hequr me sukses. Analiza zgjat një ose më shumë ditë, që do të thotë shumë e gjatë për një kirurg që të presë përpara se të përfundojë një operacion.

Kliko per me shume info

 

Si rezultat, rreth një e katërta e grave që i nënshtrohen lumpektomisë u thuhet se më vonë do të duhet një operacioni të dytë, sepse një pjesë e tumorit ka mbetur prapa.
Tani, studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit në St Louis dhe Institutin e Teknologjisë të Kalifornisë raportojnë se kanë zhvilluar një teknologji për të analizuar një mostër të tumorit dhe për të prodhuar imazhe të hollësishme dhe të sakta për t’u përdorur për verifikim të heqjes së tërësishme të tumorit.
Imazhi i quajtur ‘fotoakustik’, merr më pak kohë se sa teknikat e analizës standarde. Por nevojitet shumë punë para se të futet në funksion.
Hulumtimi është botuar më 17 maj në Progresin e Shkencës.
Hulumtuesit po punojnë për përmirësimet që ata presin me qëllim që të sjellë kohën e nevojshme për të analizuar një mostër deri në 10 minuta, shpejtësi të mjaftueshme për t’u përdorur gjatë një operacioni./Gazeta Shneta/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here