Fuqia ekonomike e Realit e Barcelonës tremb UEFA-n

Real Madrid dhe Barcelona janë, sipas UEFA-s, “Clubs Super”, që konsiderohen ekonomikisht të paarritshëm për të gjitha klubet e tjera të planetit.

Pas tyre vijnë klube prestigjioze, si Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Bayern Munich dhe Paris Saint Germain. Qeveria europiane e futbollit vëren një rrezi midis mospërputhjeve që po ndodhin në këtë sport mes një elite të vogël, që gjithnjë e më shumë shkojnë larg, të paktën në aspektin ekonomik, disa nivele të panjohura deri më tani, dhe klubeve të tjera “normale”.

LEXO EDHE:  Shkarkohet spikeri i stadiumit, pasi tha dy herë gabim mbiemrin Astori
Kliko per me shume info

Për të marrë një ide të diferencës midis këtyre nëntë klubeve dhe ekipeve të tjera të top-ligat Europiane mjafton të kujtojmë se të ardhurat e kësaj elite janë rritur mesatarisht me 115 milionë euro në vit, në gjashtë vitet e fundit, nëse kemi parasysh vetëm anën e biznesit, pra sponsorët kryesorë dhe reklamat në fanella.Rritja mesatare në të njëjtën periudhë e klubeve të tjera është 1.1 milionë euro.

LEXO EDHE:  Simeone e Dybala takohen në Madrid

Presidenti i UEFA-s, Aleksander Ceferin, thotë në të njëjtin raport mbi rreziqet e këtij trendi: “Si mbrojtës e lojës së futbollit në Europë, UEFA duhet të mbetet vigjilente dhe të marrë parasysh tendencat më pak pozitive të theksuara në raport, si rritja e pagave, përqendrimi i sponsorizimit dhe i të ardhurave komerciale në mesin e një pjese të vogël të klubeve.”

LEXO EDHE:  FK Tirana: Dhuna ndaj trajnerit Memelli do të dënohet

E njëjta gjë ndodh në nivel ligash. Premier Legue është ekonomikisht ende pa konkurrent në këtë seksion, e ndjekur në distance nga La Liga, Bundesliga, Seria A dhe Ligue 1. Një gjë të bën më shumë përshtypje: 20 klube në Premier League kanë më shumë të ardhura, çdo vit, se mbi 597 klube në 48 ligat më të vogla në Europë, së bashku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here