Zbardhen gabimet në përkthim të Kushtetutës së re

gabimet-perkthimZbardhen gabimet ne përkthimin anglisht te Kushtetutës, qe i është dërguar Komisionit te Venecias. Janë 3 nene te aneksit kushtetues, te cilat janë përkthyer gabim e per te cilat PD i është drejtuar me nje letër Komisionit te Venecias.
Behet fjale per Nenin B, ne aneksin e Kushtetutës, i cili parashikon detyrat e Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit. Në variantin anglisht është shtuar pjesa “ në përputhje me rregullat që përcaktohen në ligj”, një përcaktim qe nuk ekziston ne variantin shqip.

LEXO EDHE:  Rama në Gjermani, nesër përballja me deputetin Krichbaun: Nuk është miku dhe as dashamirësi im

Gabimi tjetër është ne Nenin C; ku versioni anglisht thotë se “Komisioni dhe kolegji i apelimit, mund te publikoje informacionin dhe te mbaje parasysh komentet qe vijnë nga publiku”, ndërkohë qe Kushtetuta ne gjuhen shqipe sanksionon se: “Komisioni dhe kolegji i apelimit publikojnë vendimet e tyre, si dhe çdo informacion tjetër të nevojshëm të marrë nga publiku.”

Kliko per me shume info

Per te gjitha gabimet qe ekzistojnë ne Kushtetutën ne variantin anglisht, Partia Demokratike ka vene ne dijeni Komisionin e Venecias, ndërkohë qe nga ana e saj edhe Gjykata Kushtetuese pas ankesave te opozitës, ka korrigjuar gabimet ne përkthimin e ligjit te vetingut, duke i dërguar “Venecias” nje version te ri te draftit per rivlerësimin e gjyqtareve dhe prokuroreve.

LEXO EDHE:  Majlinda Bregu flet për “intrigat e Tiranës” dhe tregon çfarë e lidh me Ramën

Drafti i vetingut, i cili u vendos ne qendër te debatit politik është përkthyer nga misioni Euralius ne Tirane. Dhe pikërisht ne kulmin e këtij debati është mësuar se shefi i këtij misioni, njeriu qe ishte pjese themelore e reformës ne drejtësi Ranier Deville është pezulluar.

Ende nuk dihen arsyet pse Deville është larguar nga posti i shefit te misionit, por mësohet se ai eshte zëvendësuar tashme nga Agnes Bernhard, eksperte ndërkombëtare për Këshillin e Lartë të Drejtësisë dhe Gjykatën e Lartë, e cila gjithashtu ka asistuar Shqipërinë ne procesin e reformës ne drejtësi.v+

Kliko per me shume info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here