Shkencëtarët shokojnë, ja dëmet që ju sjell bateria e telefonit

Shkencëtarët së fundmi kanë nxjerrë një artikull që flet për baterinë e telefonit tuaj. Ata kanë lajmëruar se dhjetëra gazra të rrezikshme janë duke u lëshuar nga bateri që gjenden në miliarda pajisje të konsumit, si telefon të zgjuar dhe tableta. Ekipi ka identifikuar më shumë se 100 gazra toksike lëshuar nga litiumi-jon i baterive, duke përfshirë monoksidin e karbonit, i cili mund të shkaktojë irritime të forta të lëkurës, syve dhe hundës dhe të dëmtojnë mjedisin më gjerë.
“Në ditët e sotme, baterit litium-jon janë duke u promovuar në mënyrë aktive nga shumë qeveri në të gjithë botën. Bateria litium-jon është përdorur nga miliona familje, kështu që është e domosdoshme që publiku në përgjithësi të kuptojnë rreziqet që qëndrojnë prapa këtij burimi të energjisë “, tha Jie Sun, autori kryesor dhe profesor në Institutin e Mbrojtjes NBC.
Pothuajse 20.000 bateri litiumi-jon u ndezën në pikën e djegies në studim, duke shkaktuar shumicën e pajisjeve të shpërthejnë dhe të gjitha të lëshojnë një sërë gazrash toksike.
Hulumtuesit planifikojnë për të për të përmirësuar sigurinë e litium-jonit të baterive në mënyrë që ato mund të përdoren në automjetet elektrike në të ardhmen në mënyrë të sigurt.

Kliko per me shume info Kliko per me shume info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Vazhdon loja ‘’Laje makinën’’, ja përgigjia epike e radhës nga pronari(Foto)

Shakaja ‘’Lajme makinën o Gzim’’ jo gjithmonë përfundon me shaka,  mesa duket ...