Sondazhet tregojnë fjalën më të përdorur në vitin 2016, do habiteni

ANGELA-NIKOLAU-SELFIEÇdo vit Fjalori Oxford-it zgjedh një fjalë që konsiderohet të jetë metonimia e asaj periudhe. Në 2013-n, “selfie” ishte fjala e përdorur më shumë ndonjëherë, duke u ndjekur nga “cigare elektrike” në 2014-n. Vitin e kaluar një emoji mori titullin (“fytyra që qesh me lot”) dhe tashmë doli edhe rezultati për vitin 2016.

Fjala që e definon 2016-n është: “post-e vërteta”.
Fillimisht u shpik në sensin modern nga Steve Tesich në një ese për revistën “The Nation” në vitin 1992, termi u përdor për të përshkruar “përkimin në një kohë në të cilën koncepti i specifikuar është bërë i parëndësishme apo i pavend”.
Pak konfuze?
“Post-e vërteta” në thelb i referohet situatave kur tërheqja për emocionet dhe besimet personale janë më me ndikim në formësimin e opinionit publik se sa objektive, fakte të verifikueshme.
Në tërësi, zgjedhja tregon një ndryshim të gjeneratave larg nga racionalitetin në favor të “ndjenjave” dhe pa dyshim, paragjykimit.

Kliko per me shume info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here