Psikologët habisin: ‘Rrjetet sociale ndikojnë pozitivisht në shëndetin e të moshuarve’

old-internetiRrjetet sociale ndikojnë negativisht tek të rinjtë, por pozitivisht tek të moshuarit. MËsohet nga studimet se rrjetet sociale mbysin efektet negative të vetmisë tek të moshuarit. Revista “CyberPsychology, Behavior e Social Netëorking” ka publikuar një studim ku thuhet se shërbimet të cilat ofrohen nga mediat sociale u bëjnë mirë njerëzve të moshuar.
Sipas këtij studimi rrejtet sociale tek të moshuarit mbysin efektet negative të vetmisë duke iu mundësuar kështu personave të moshuar të kenë kontakte me të tjerët.
Në këtë studim janë përdorur të dhënat e një mostre përfaqësuese të popullsisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës, të përbërë nga 591 të moshuar (mosha mesatare 68 vjeç), nga e cila studiuesit e Michigan State University, ekzaminuan avantazhet e përdorimit të shërbimeve si email, Facebook, Tëitter, Skype etj.
Kështu, më shumë se 95% e të anketuarve janë shprehur se ndihen të kënaqur nga përdorimi i teknologjisë.
Përfundimet e këtij studimi janë se përdorimi i rrjetve sociale ka avantazhe si pakësimin e vetmisë rritja e vetëvlerësimit, pakësohen simptomat e depresionit, si dhe për patologjitë kronike si hipertensioni dhe diabeti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here