Deputeti i partisë së Merkel: Ja pse Gjermania nuk mbështet hapjen e negociatave të Shqipërisë me BE

deputeti-gjermanDeputeti i Bundestag-ut Gjerman Gunther Krichbaum ka udhëtuar sot nga Berlini drejt Tiranës për të dhënë një mesazh jo shumë të kënaqshëm për shqiptarët. I dërguari i partisë së kancelares Angela Merkel, kreu i grupit parlamentar të CDU/CSU, zbuloi sot për mediat 7 arsye pse Gjermania nuk do të jetë pro hapjes së negociatave të Shqipërisë me BE.

Sipas tij, Shqipëria nuk ka plotësuar ende 5 prioritetet kyce, më kryesorja, reforma në drejtësi.

Kliko per me shume info

PIKA 1- REFORMA NE DREJTESI
Pika e parë e papërmbushur sipas Krichbaum është reforma në drejtësi
“Ne duam që qytetarët e Shqipërisë të përfitojnë nga avantazhet e statusit si në Gjermani Francë etj. Ne mbështesim Shqipërinë me qëndrueshmëri drejt BE. Nëpërmjet këtij procesi presim forcim të paqes, shtetit të së drejtësi. fqinjësisë së mirë në Ballkan. Anëtarësimi i Shqipërisë në BE është edhe në e interes të Gjermanisë jne ju mbështesim ju japim ndihmesën që të ndërtoni një vend me perspektivë për brezin e ri. Ne duam që negociatat të çelen kur të jenë krijuar kushtet e nevojshme. Krijimi i shtetit të së drejtës ka rolin kryesor. Më lejoni të them se këto arritje janë vërtetë mbresëlënëse, të kuptueshme po të krahasohet me 5 vite, 10 apo 30 vite para. Gjermania do mbështesë të gjitha forcat politike në raport progresin që KE propozon çeljen e negociatave pasi të jenë shënuar arritje të konsiderueshme për reformën në drejtësi. Në këndvështrimin tonë bëhen pengesë për hapjen e negociatave, nuk janë plotësuar ende kushtet themelore për 5 prioritetet kyçe. Vërtet është miratuar reforma në drejtësi por me vendim të Kushtetueses janë pezulluar disa akte. Kushtetuesja është tërhequr për të marrë opinion nga Venecia, sot është ende e paqartë se kur do hyjë në fuqi. Në këtë mënyrë ky prioritet kyç nuk është përmbushur”.

Ai shtoi se 7 pika kyçe që duhet të ishin plotësuar Shqipëria ende nuk i ka përmbushur, ndërsa i analizoi ato më radhë.
“Nuk janë përmbushur kushti 2 dhe 3. Në pikëpamjet e grupit tonë, të jepet në miratim pozitiv për çeljen e bisedimeve, mungojnë kushtet e nevojshme. Ndaj grupi federal do propozojë që mos të hapen negociatat deri në plotësimin e tyre. Kjo është një ndihmë për të orientuar politikën shqiptarë se çfarë presim ne. Nuk është një vend që shprehet kundër. Ne duam që Shqipëria të plotësojë kushtet. Kjo do realizohet që të gjithë forcat shoqërore dhe politika që të behën bashkë. Grupi parlament i CDU do të marr vendim nëse do mund të fillohet apo jo me negociatat. Kemi vizituar Shqipërinë në kuadër të më shumë se 10 misioneve. Pikërisht mbi këtë bazë të thelluar njohje kemi hartuar 7 pritshmëritë tona. Sot ndodhem në Tiranë me synimin për të folur hapur dhe me sinqeritet se që sot se cilat janë këndvështrimet tona. Këto pritshmëri dua ti shpjegoj shkurtimisht.”, tha Krichbaum.

7 Pikat
1- Të reforma në administratën publike duhet të provohet në praktikë se si zbatohet ligji. Ka ende pika për tu plotësuar.

2- Reforma në drejtësi duhet të zbatohet me qëllim të plotë dhe duhet të miratohen ligjet e nevojshme. Ne po presim që reforma në drejtësi të zbatohet. Është trajtuar edhe në vendet e tjera. Kjo nuk do të thotë s enë Shqipëri kemi një procedurë të veçantë. Në Serbi psh shteti i së drejtësi ka një rëndësi themelore, ndaj është e rëndësishme pasi bëhet fjalë për besimin e qytetarëve. Dua të përmend këtu ngritjen pa vonesa të institucioneve për reformën në drejtësi. Shqiptarët presin procese serioze dhe ligjore. Mendojmë se ky proces kërkon kohë të gjate.

3- Lufta ndaj korrupsionit- duhet të ishin arritur më shumë. Duhet të ishin ngritur padi penale. Nuk është vetëm përfundimi unë por edhe i KE. Kjo ka të bëjë me paditë penale dhe vendimet e formës së prerë. Korrupsioni prek shumë sektor, drejtësinë dhe policinë. Shtresat më të varfra janë ato që vuajnë më shumë të varfrit e të varfërve. Lufta ndaj korrupsionit është testi më i fuqishëm për të provuar shtetin e së drejtësi.

4- Kriteri i katërt për luftën kundër krimit të organizuar është që të rritet ndjeshëm numri i dënimeve me vendime të formës së prerë, të forcohen dukshëm përpjekjet për luftën ndaj krimit të drogës dhe të shënohen suksese të prekshme.

5- Kriteri i pestë ka të bëjë me atë që konsiderohet “prioriteti kyç” në fushën e të drejtave të njeriut, masave kundër diskriminimit dhe realizimit të së drejtës së pronës, për të cilin vlerësohet se Shqipëria duhet ende të përmbushë ato pika që përmend raporti i Komisionit Europian i datës 9 nëntor 2016.

6- Kriteri i gjashtë është që rekomandimet e OSBE/ODIHR-it në lidhje me reformën zgjedhore të zbatohen deri në zgjedhjet e qershorit 2017, të cilat duhet të përmbushin standardet europiane.

7- Kriteri i shtatë ka të bëjë me ligjin për Dekriminalizimin e Parlamentit dhe institucioneve qendrore e vendore, i cili, siç thotë dokumenti, duhet të zbatohet në mënyrë të qëndrueshme e të plotë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.