Kini kujdes! Ja arsyeja përse kurrësesi s’duhet ta përdorim telefonin para gjumit

UntitledPadyshim që të gjithë jemi koshient për disavantazhet e shumta që telefonat kanë tek njeriu. Sidomos tek të rinjtë, pasi ata janë përdoruesit më të shumtë të tyre. Studimet nga Universiteti i Montreal flasin hapur dhe shumë për këtë temë, duke treguar se adoleshentët nuk kanë patur kurrë më parë një gjumë më problematik se sa në kohët e sotme dhe kjo si rezultat i përdorimit të telefonit celular përpara gjumit. Në këtë mënyrë ata nxjerrin në pah dhe efektet negative që u vijnë të rinjve nga ky fenomen. Ata flenë pak, zgjohen disa herë gjatë natës, si dhe gjatë ditës ata ndihen të lodhur dhe të përgjumur. Ata nuk e quajnë rastësi këtë mënyrë të jetuarit, duke fajësuar sërish rrjetet sociale. Më tej ata treguan se nga studimet nxorrën si përfundim se adoleshentët apo të rinjtë që ishin të prirur për të folur në telefon apo për të shkruar mesazhe përpara se të flinin, kishin mjaft probleme shëndetësore.
Studimi u krye me nxënës të moshës 14-16 vjeç , ku nga analizat e bëra rezultoi se përqindja më e madhe e të rinjve e kalonin kohën e tyre më tepër duke përdorur pajisjet elektronike, lojërat e ndryshme, ndërsa leximi dhe aktivitetet fizike ishin ulur ndjeshëm.
“Mediat elektronike janë duke u bërë gjithnjë e më shumë një pjesë e rëndësishme e jetës së të rinjve, duke u përdorur shpesh edhe para gjumit,” tha Jennifer O’Loughlin, një studiues në Universitetin e Montrealit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.