Gabimet trashanike të prindërve shkaktojnë pagjumësi tek fëmija…

UntitledFëmijët modernë flenë shumë më pak se prindërit e tyre në të njëjtën moshë. Një studim ka treguar se fëmijët 2-vjeçar sot janë flenë 40 minuta më pak se dy breza më parë. Kjo ndodh sepse prindërit kthehen vonë nga puna dhe duan t’i kushtojnë më shumë kohë fëmijës.
Mendoni për këtë: kur të gjithë anëtarët e familjes tuaj të kthehen në shtëpi, hani darkë, bëni punët e shtëpisë dhe kështu me radhë, ndërsa vendosja e fëmijës në gjumë mund të jetë një prioritet i ulët.
Dhe shumë në këtë situatë kanë tendencë të heqin dorë nga një sy gjumë pasdite, duke shpresuar që do të shmangin betejat me gjumin natën.
“Por kjo është – çmenduri, një gabim i madh”, – thonë studiuesit sepse kur fëmijët janë shumë të lodhur, nuk janë në gjendje të bien në gjumë.

Gabim: ëndërr në lëvizje
Shumë nëna dhe baballarë mbyllin sytë si një kurth për të vënë fëmijët në gjumë gjatë ditës. Nëse një fëmijë gjithmonë fle në lëvizje – ose në makinë – është si në një ëndërr dhe bën gjumë sipërfaqësor.
Shpërqendrimi i vëmendjes
Shumë prindër, për të vënë në gjumë fëmijët përdorin lodrat, muzikën, telefonin celular. Por, lodrat, me zë dhe dritat e tyre, shkëpusin fëmijën nga të menduarit në lidhje me ëndrrën. Kjo është një humbje që mund të prishë disponimin dhe sjelljen e tyre për të gjithë ditën.
Shkelja e gjumit ritual
Ritualet që përbëhen nga një dush, libra, dhe një ninullë janë aq të nevojshme. Formimi i konventave në sjellje, janë të rëndësishme sepse fëmija do të kuptojë se kur është koha për të shkuar në shtrat. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.