Banka e Shqipërisë bën gati futjen në qarkullim të prerjes 10 mijë lekëshe

banka-shqiperiseParimisht ekonomisë shqiptare i duhet një kartëmonedhë 10 mijë lekëshe, sipas një analize që ka bërë Banka e Shqipërisë për strukturën e qarkullimit të parasë. Nevoja për një prerje të tillë është shtruar që para dy vitesh, por ende autoriteti qendror bankar nuk e ka një afat të saktë se kur kartëmonedha e re do të dalë në qarkullim.

Aktualisht prerja më e madhe e lekut në kartëmonedhë është 5 mijë lekë.  Në fund të vitit 2015, rezultuan 125,314,626 copë kartëmonedha në qarkullim me vlerë rreth 235.393 miliardë lekë.

Kliko per me shume info

Në krahasim me vitin 2014, numri i kartëmonedhave në qarkullim është ulur me rreth 5.4 milionë copë, ndërsa në vlerë është rritur me 5.6%.

LEXO EDHE:  Skema e pensioneve, diskutohet sigurimi i detyrueshëm te privati, prek të punësuarit nën 50 vjeç

Banka e Shqipërisë sqaron se ndryshimi i këtyre treguesve vjen si pasojë e ndryshimit që ka pësuar struktura në favor të kartëmonedhave me vlerë nominale 5000 lekë dhe 2000 lekë.

Gjithashtu, vëllimi i kërkesave nga bankat e nivelit të dytë për pagesa u rrit me 6.4%. Vlera mesatare e një kartëmonedhe në qarkullim në fund të vitit 2015 arriti në 1878 lekë, nga 1706 lekë që ishte në fund të vitit 2014.

LEXO EDHE:  A do ta zëvendësojë ambasadorin Lu një shqiptaro-amerikan? Reagon Shtëpia e Bardhë

Monedha metalike në qarkullim Në fund të vitit 2015, rezultuan 158,396,989 copë monedha metalike në qarkullim, me vlerë 3.799 miliardë lekë.

Në krahasim me vitin 2014, rezulton një rritje e numrit të monedhave metalike me 7.6% dhe një rritje e vlerës së tyre me 8.2%. Në fund të vitit 2015, raporti i përgjithshëm i vlerës së monedhës metalike ndaj kartëmonedhës rezultoi pothuajse i njëjtë me vitin e kaluar.

LEXO EDHE:  Skema e pensioneve, diskutohet sigurimi i detyrueshëm te privati, prek të punësuarit nën 50 vjeç

Koeficienti i qarkullimit të kartëmonedhës për vitin 2015, rezultoi në vlerën 0.9, që do të thotë se një kartëmonedhë kthehet mesatarisht më pak se një herë në vit në sportelet e Bankës së Shqipërisë.

Ky koeficient është më i lartë për prerjet 500 lekë, 1000 lekë dhe më i vogël për prerjet 5000 dhe 2000 lekë, duke treguar se këto të fundit kthehen më rrallë në sportel./mapo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here