Pensionistët e vdekur morën nga shteti mbi 800 mijë euro

bankomatMbi 800 mijë euro te buxhetit të Kosovës kanë shkuar për njerzit që nuk jetojnë më. Këto para kanë shkuar në llogaritë e pensionistve te Kosovës ani pse ata nuk jane gjallë.

Ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi, po e rrezikon buxhetin e shtetit, me dallaveret e shumta të tij. Përkundër ligjit i cili thotë se pensionet duhet të ndalen pas vdekjës së përfituesit, të gjeturat e auditorit tregojnë se 801 mijë e 723 euro, është vlera e pensioneve të cilat janë paguar pas vdekjës nga MPMS.

Kliko per me shume info

Prej tyre, 199 mijë e 194 euro ishin paguar në vitin 2015 për përfituesit që kishin vdekur në 2014- tën e më herët. Në mesin e këtyre pagesave, kishte raste kur pensionet ishin paguar deri në 11 muaj pas vdekjes së përfituesve, transmeton Gazeta Fjala.

Vetëm pensionet kontributdhënëse për të vdekurit kapin shifrën e 204 mijë e 975 eurove, derisa 223 mijë e 725 euro ka qenë vlera e shfrytëzimit të pensioneve nga familjarët e personave me aftësi të kufizuara.

Edhe familjarët e Trupave Mbrojtëse të Kosovës, duket se nuk e kanë pasur fort problem të shfrytëzojnë pensionet e familjarëve të tyre të vdekur. 5 mijë e 975 euro, ka qenë shuma e cila është dhënë nga MPMS për familjet e tyre.

44 mijë e 385 euro, janë shfrytëzuar nga familjarët e personave të verbër përkundër vdekjës së përfituesve të pensionit.

Ndërkaq 9 mijë e 805 euro, janë dhënë në shfrytëzim nga ministria e Abrashit, për familjarët e pensionistëve të Trepçës.

Hajrin pensioneve të vdekurëve, duket t’ia kenë parë edhe pjestarët e Forcës së Sigurisë së Kosovës. 1 mijë e 487 euro, ka qenë shuma e kundërligjshme e derdhur në buxhetin e familjarëve të tyre. Derisa kështu dallavere duket se bëhen edhe me përfituesit e asistencave sociale. 8 mijë e 129 euro, ka qenë shuma e pensionit cila është marrë nga familjarët, përkundër se pensionisti që i takon e drejta për pension ka vdekur.

LEXO EDHE:  INSTAT: Elbasanllinjtë më “punëtorët”, durrsakët më “dembelët”

Se ministria që e udhëheq Abrashi po e rrezikon buxhetin e shtetit, mendon edhe ZAP.

“Mbetja e personave të vdekur në listat e pagesave të pensioneve, rezulton me pagesa të parregullta, dhe me dëmtim të buxhetit”, thuhet në raportin e auditorit.

Ndonëse, Abrashi nuk po mundet t’u siguroj punë, kosovarëve të shumtë që trokasin ç’do ditë në dyert e zyrës së tij, ministri si duket po ka buxhet të mjaftueshëm për të paguar personat e vdekur, shkruan Gazeta Fjala.

Kjo është vetëm njëra ndër shkeljet që auditori ka gjetur në Ministrinë e drejtuar nga Arban Abrashi. Edhe pse në udhëzimin administrativ të Ministrisë së Punës dhe Mirëqeniës Sociale, thuhet se: “Pensionistët obligohen që ç’do gjashtë muaj të lajmërohen në departamentet e pensionistëve për ta vërtetuar nëse janë gjallë. Në rast të moslajmërimit pensionet ndalen edhe nëse pensionistët mund të mos kenë vdekur”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here