Dhoma Amerikane “shuplakë” Shqipërisë: Klima e biznesit, më e keqja që nga viti 2012

dhoma-amerikaneShqipëri, sondazhi i Dhomës Amerikane të Tregtisë tregon përkeqësim të ndjeshëm në perceptimin e klimës së biznesit. Të dhënat e sondazhit të kryer nga Dhoma Amerikane e Tregtisë tregojnë se në vitin 2015 ky tregues pësoi rënie të ndjeshme. Ai ra në nivelin e 37.94 pikëve, 4.83 pikë më poshtë se ai i vitit 2014, duke zbritur edhe nën nivelin e vitit 2013 e 2012. Gati 90 përqind e treguesve të marrë në shqyrtim kanë treguar rënie.
Përkeqësim të ndjeshëm ka pësuar, sipas sondazhit, edhe perceptimi mbi klimën e biznesit. Mbi 65 përqind e sipërmarrjeve u shprehën se klima nuk është e favorshme, nga të cilët 18.7 përqind janë shprehur se nuk është aspak e favorshme. Krahasuar me vitin 2014 përkeqësimi është me 21 pikë. Në 2015, vetëm 4.5 përqind e shoqërive janë shprehur të kënaqura nga klima e biznesit, ndërsa në 2014 ishin 13,1 përqind ato që kishin këtë mendim. Për vitin 2016 megjithatë pritshmëritë janë optimiste.

LEXO EDHE:  Projekto të ardhmen e Telekom Electronic Beats

Për sipërmarrjet që bëjnë pjesë në Dhomën Amerikane të Tregtisë, problemet më shqetësuese janë Niveli i Përgjithshëm i Taksave, Monopolet dhe Konkurrenca e Padrejtë dhe Burokracia qeveritare. Afro 70 përqind e ndërmarrjeve të pyetura e shohin të pafavorshëm Nivelin e Taksave, ndërkohë që në 2014 si të tillë e shikonin 55 përqind. Lidhur me vlerësimet për ekonominë, 66 përqind e anëtarëve të Dhomës Aerikane të Tregtisë, janë shprehur në 2015 ecuria ekonomike ka qenë në rënie, dhe vetëm 9.8 përqind kanë mbështetur të kundërtën.

LEXO EDHE:  Projekto të ardhmen e Telekom Electronic Beats
Kliko per me shume info

Në përkeqësim kanë rezultuar dhe marrëdhëniet me administratën fiskale. Të paktën 23 përqind e ndërmarrjeve (1.9 në 2014) janë shprehur se marrëdhëniet me doganat nuk janë të mira, ndërkohë që 36 përqind i vlerësojnë të mira, përkundrejt 53 përqind që ndanin të njejtin opinion në vitin 2014. E njejta tendencë ështe dhe për raportet me administratën tatimore.

Një një letër që shoqëron publikimin e sondazhit, ambasadori amerikan Donald Lu shprehet se ka mbetur “i zhgënjyer kur vura re rënien e ndjeshme të Indeksit të Biznesit në 2015-n, nga 42.77 në 37.94”. Ai megjithatë shton se “raporti nuk është tërësisht një lajm i keq. Unë jam i inkurajuar që anëtarët e Dhomës Amerikane janë optimistë për vitin 2016, me pritshmëritë që Indeksi i Biznesit do të ringrihet në 40.61. Unë besoj se me miratimin me sukses dhe zbatimin e reformës së sistemit gjyqësor, me një angazhim për të pasur një regjim rregullator të qëndrueshëm dhe të parashikueshëm dhe me luftën e fortë kundër informalitetit dhe korrupsionit, do të mund të shohim një rritje të Indeksit të Biznesit, edhe më të madhe sesa parashikohet në raportin e vitit të ardhshëm”, shkruan ambasadori Lu./VoA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here